BIM Server och Teamwork

Håkan Nyander -

Nedan finns användbara länkar och punkter ni har användning av före och under TeamWork-processen, YouTube-filmer och HelpCenter-länkar finns efter behov.

-För att TeamWork ska fungera behövs en BIM Server 20 (för ARCHICAD 20 etc.). Den installeras på en dator som fungerar som en Server-dator, den behöver vara påslagen för att kunna arbeta i TeamWork-filerna. Systemkrav visas i en länk nedan. BIM Servern laddas enklast ned via samma installationsfil som ARCHICAD, där finns möjlighet att installera BIM Server, vilket självfallet är gratis.

-Alla som arbetar i TeamWork behöver ha samma ARCHICAD-version (20 eller 19 etc.) samt samma build/uppdatering som BIM Servern har (exempelvis 5025 som är den senaste versionen för ARCHICAD 20). Build kan ni kolla upp i ARCHICAD under Help > Check for updates, nedan finns en länk som löpande uppdateras med alla tänkbara uppdateringar som finns tillgängliga för ARCHICAD och BIM Server.

-När BIM Servern installeras skapas en programvara på serverdatorn (Graphisoft BIM Server Control Center) där man alltid kommer åt de grundläggande funktionerna i BIM Serverns adminkonto man skapar vid installation (med adminkontot behövs inget lösenord för att kunna logga in och ändra projekt/användare/bibliotek osv utan det nås direkt från datorn där BIM Server ligger).

Alla användare kan manövrera i BIM Servern inifrån ARCHICAD, då öppnas webbläsaren och man hamnar på BIM Server Manager (kräver således internetuppkoppling). Där loggar man in med den användare man skapat i BIM Servern. Adminkontot som skapas vid installation är alltid högsta hönset som kan skapa nya användare och tilldela dem olika roller och möjligheter att påverka BIM Servern och TeamWork i ARCHICAD. Kom ihåg att admin finns på BIM Serverdatorn utan lösenordkrav om man glömmer lösenordet för inloggning i webbläsaren.

Man kan även komma åt BIM Server-sidan utifrån ARCHICAD genom att använda serverdatorns IP-adress som BIM Servern använder (se installation och manövrering av detta i länkar nedan. IP-adressen skrivs in i Webbläsaren som vid öppnandet av en hemsida följt av ”:20000” för BIM Server 20 eller ”:19000” för BIM Server 19.

Relevanta filmer om hela processen finns här.

- Full installation (YouTube-format): Film 2-6

- Efter installation: Film 3-6

- Jobba i TeamWork: Film 7-14 samt denna sida.

Material på Helpcenter beträffande BIM Server 20 (är det för 19 ni vill ha går det att navigera sig dit):

-Systemkrav

-Följande länkar beskriver vad man kan dubbelkolla före installation samt full installationsguide:

-http://helpcenter.graphisoft.com/technotes/next-generation-teamwork/getting-started-with-the-graphisoft-bim-server/

-http://helpcenter.graphisoft.com/guides/archicad-20/bimcloud-and-bim-server-user-guide/getting_started_with_bim_server/

-Uppdareringar för ARCHICAD och BIM Server finns här, sidan uppdateras löpande vid ny release: