BIMx för uppladdning och utsparning

Håkan Nyander -

BIMx är ett kraftigt verktyg för snabb och enkel visualisering av ARCHICAD-modellen. BIMx är GRAPHISOFTs egen produkt och är således endast kompatibel med ARCHICAD.

En BIMx-modell kan exporteras på olika sätt beroende på syfte:

• Ladda upp på BIMx Transfer Site
  • Spara ut på datorn som BIMx-fil

Ladda upp på BIMx Transfer Site eller spara ut som BIMx-fil

• Uppladdning av modellen innebär att den hamnar på BIMx Transfer Site, en samlad plattform för alla användare. På BIMx Transfer Site (hyperlänk) får användaren 5GB gratis utrymme för uppladdning.

För att ladda upp BIMx-modellen från ARCHICAD eller spara ut den på datorn, se text nedan för relevant information. För detaljerad information med bilder/filmer, se denna artikel.

Vid uppladdning görs förslagsvis ett Publisher Set i ARCHICAD, i den svenska startfilen 01 SB11 Förenklad och Utökad AC 20.tpl är ett sådant förberett. Med Show Organizer-funktionen en filtrerad 3D-vy dras in från View Map till Publisher Sets. Om fler vyer används skapas separata BIMx-modeller i BIMx-filen, exempelvis olika för Arkitekt och Konstruktör.

Under Publishing Properties / Publishing method ställer användaren in om modellen ska sparas på datorn eller laddas upp.

Vid uppladdning väljs Upload BIMx Hyper-model, där behöver användaren logga in med sitt Graphisoft ID, det är samma konto som i License Manager Tool för användare med Software License. Ett nytt Graphisoft ID skapas här.

• Public folder: De som besöker BIMx Transfer Site kan hitta modellen efter publicering.
  • Private folder: Den publicerade BIMx-modellen nås genom att användaren delar/kopierar webb-länken till hemsidan dit modellen laddades upp. Ett mail skickas till kontots mailadress med direktlänk för åtkomst efter färdigställd uppladdning.

För andras åtkomst till BIMx-modellen behövs således webb-länken, modellen kan laddas ned direkt till enheten och sedan öppnas programmet/applikationen, alternativt hämtas den direkt från applikationen.

• Lösenordsskydd är möjligt för att begränsa spridning av modellen om länken till den sprids.
  • Spara en lokal kopia i BIMx-format vid behov. För att enbart spara modellen i BIMx-format för att manuellt skicka den vidare utan publicering till BIMx Transfer Site, välj Save files / Create single file / Format: BIMx Hyper-model i Publishing Properties.

BIMx i datorn, VR och som applikation för smartphone/surfplatta

• BIMx Desktop Viewer medföljer vid installation av ARCHICAD, för andra laddas BIMx Desktop Viewer ned gratis här.
  • BIMx-Applikationen heter BIMx – BIM eXplorer och finns gratis för både Android (Play Butik) och iPhone (App Store).
  • Aktivering av VR-läge görs från modellen i applikationen, relevant information och YouTube-film beträffande BIMx för VR finns här.

Information från vår hemsida